Oszd meg a bejegyzést másokkal Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
A A A A A

Ételek PH értéke




Az alábbiakban a gyakori ételeket és körülbelüli, viszonylagos savasító (-) vagy lúgosító (+) hatásukat, kb. 25 grammnyi mennyiségre vonatkoztatva soroljuk fel. A 7 PH alatti értékek savasítanak, a fölöttiek pedig lúgosítanak. Minél lúgosabb ételeket fogyasztunk, annál ellenállóbbak leszünk a betegségekkel és az elhízással szemben. Törekedjünk arra, hogy minimum fele-fele arányban étkezzünk.

Zöldborsó (érett)

+0,5

Kamut fű

+27,6

Spárga

+1,1

Árpafű

+28,4

Articsóka

+1,3

Szójacsíra

+29,5

Fekete nadálytő

+1,5

Csíráztatott retekmag

+28,4

Zöld káposzta (márciusi)

+2,0

Csíráztatott galambzsálya (chia) mag

+28,5

Saláta

+2,2

Lucernacsíra

+29,3

Hagyma

+3,0

Uborka (friss)

+31,5

Karfiol

+3,1

Vöröskáposzta

+6,3

Jégcsapretek

+3,1

Rebarbaraszár

+6,3

Édesrépa

+3,1

Torma

+6,8

Fehér káposzta

+3,3

Póréhagyma (gumó)

+7,2

Zöld káposzta (decemberi)

+4,0

Vízitorma

+7,7

Kelkáposzta

+4,5

Spenót (márciusi)

+8,0

Madársaláta

+4,8

Fehérrépa

+8,0

Zöldborsó (zsenge)

+5,1

Lime

+8,2

Karalábé

+5,1

Snidling

+8,3

Cukkíni

+5,7

Sárgarépa

+9,5

Zeller

+13,3

Citrom

+9,9

Paradicsom

+13,6

Zöldbab

+11,2

Káposztasaláta (friss)

+14,1

Friss vörös cékla

+11,3

Endívia( más néven cikória) (friss)

+14,5

Sóska

+11,5

Avokádó

+15,6

Spenót (nem márciusi)

+13,1

Retek

+16,7

Fokhagyma

+13,2

Cayenne bors (őrölt chili paprika)

+18,8

Szója dió (beáztatott, majd levegőn megszárított szójabab)

+26,5

Szalmafű

+21,4

Szója lecitin (tiszta)

+38,0

Zsurlófű

+21,7

Búzafű

+33,8

Tarackbúza

+22,6

Nyári fekete retek

+39,4

Gyermekláncfű

+22,7



Hántolt búza

-11,4

Paradió

-0,5

Dió

-8,0

Szezámmag

+0,5

Tökmag

-5,6

Római köménymag

+1,1

Napraforgómag

-5,4

Édesköménymag

+1,3

Makadám dió

-3,2

Köménymag

+2,3

Mogyoró

-2,0

Mandula

+3,6

Lenmag

-1,3



Barnarizs

-12,5

Szójaliszt

+2,5

Búza

-10,1

Tofu

+3,2

Hajdina

-0,5

Lima bab

+12,0

Köles

-0,5

Szójabab (friss)

+12,0

Tönköly

-0,5

Száraz fehérbab

+12,1

Lencse

+0,6

Szója granulátum (főtt őrölt szójabab)

+12,8

Napraforgó olaj

-6,7

Borágó olaj

+3,2

Ghee

-1,6

Lenmagolaj

+3,5

Kókusztej

-1,5

Ligetszépe olaj

+4,1

Olívaolaj

+1,0

Halolaj

+4,7

Desztillált víz

Semleges

Friss kókuszvíz

+9,04

Édesvízi halak

-11,8



Csipkebogyó

-15,5

Eper

-5,4

Ananász

-12,6

Fekete áfonya

-5,3

Mandarin

-11,5

Málna

-5,1

Banán (érett)

-10,1

Sárga szilva

-4,9

Körte

-9,9

Olasz szilva

-4,9

Őszibarack

-9,7

Datolya

-4,7

Sárgabarack

-9,5

Cseresznye

-3,6

Papaya

-9,4

Kantalup dinnye

-2,5

Narancs

-9,2

Vörös ribizli

-2,4

Mangó

-8,7

Fügelé por

-2,4

Mandarin

-8,5

Grépfrút

-1,7

Ribizli

-8,2

Görögdinnye

-1,0

Egres (érett)

-7,7

Kókuszdió (friss)

+0,5

Szőlő (érett)

-7,6

Meggy

+3,5

Vörös áfonya

-7,0

Banán (éretlen)

+4,8

Fekete ribizli

-6,1



Kukorica

-9,6

Tárolt burgonya

+2,0

Sertés

-38,0

Tojás

-19,0

Borjú

-35,0

Osztriga

-5,0

Marha

-34,5

Máj

-3,0

Tengeri hal

-20,0

Belsőségek

-3,0

Csirke

-19,0



Kemény sajt

-18,1

Homogénezett tej

-1,0

Krémtúró

-17,3

Író

+1,3

Tejszín

-3,9



Fehérkenyér

-10,0

Korpáskenyér

-4,5

Fehérlisztből készült sütemény

-6,5

Rozskenyér

-2,5

Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér

-6,5



Pisztácia

-16,6

Makadámdió

-11,7

Földimogyoró

-12,8

Kesudió

-9,3

Margarin

-7,6

Vaj

-3,9

Kukorica olaj

-6,5



Mesterséges édesítőszerek

-26,5

Gyümölcscukor

-9,5

Kristálycukor (finomított nádcukor)

-17,6

Szárított náddarabkák

-9,5

Répacukor

-15,1

Tejcukor

-9,4

Melasz

-14,6

Maláta szirup

-9,3

Dr. Bronner's árpa maláta édesítő

-9,8

Barnarizs szirup

-8,7

Szárított nádcukorszirup (Sucanat)

-9,6

Méz

-7,6

Ecet

-39,4

Majonéz

-12,5

Szójaszósz

-36,2

Ketchup

-12,4

Mustár

-19,2



Szeszes italok

-28,6 - -38,7

Kávé

-25,1

Finomított cukorral édesített gyümölcslé

-33,4

Bor

-16,4

Tea (fekete)

-27,1

Dobozos, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslé

-8,7

Sör

-26,8




7 megjegyzés:

  1. Akármilyen betegségről legyen is szó, ha lúgos ételeket eszünk, észre fogjuk venni a változást.
    Lúgos közegben nem tud kialakulni betegség.

    VálaszTörlés
  2. Barátnőmnek egyszer úgy kiújult a refluxa, hogy napokig nem bírt enni, mert a sav szétmarta a nyelőcsövét. Utána egy héten keresztül lúgos alapanyagból készült kajákat evett, és teljesen helyre jött, és a közérzete is sokkal jobb lett.

    VálaszTörlés
  3. Hát pedig ezen az oldalon felsorolt élelmiszerekhez képest van eltérés:

    http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/18440-savas-es-lugosito-etelek-listaja-nyomtasd-ki,-igy-barmikor-kovetheted!.html
    kávé... bor...

    VálaszTörlés
  4. Még szinte nem találtam olyan ételt ami legalább hasonló értékkel bírna más oldalakon. Itt pl az összes gyümölcs erősen savas, máshol meg erősen lúgos. Na most akkor mi a helyzet? Ennyire nehéz a 21. században eldönteni legalább azt hogy fehér vagy fekete?

    VálaszTörlés
  5. "szárított náddarabkák".. most őszintén, tegye fel a kezét aki nádat szokott enni.. aztán aszongya hogy "Ghee".. gondolom neked is ott lapul a hűtőszekrényedben legalább 10 deka belőle.. azután "Dr. Bronner's árpa maláta édesítő".. aha, persze..

    VálaszTörlés
  6. Érthetelen táblázat! A pH értékeket nem igy jelölik. Ha az oxóniumion moláris koncentrációja van túllsulyban akkor az oldat kémhatása savas, ha pedig a hidroxidion
    akkor bázikus kémhatásról beszélünk.Egyáltalán nem értem mi aza + 28.4 meg a -27.4?
    A semleges 7 ből kiindulva kell jelölni az oldatok pH-ját. Ami kisebb mint 7 savas közeg minim 0, ami nagyobb az bázikus max 14 lehet.

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!
    A lúgos értendet "megalkotó" Robert O. Young tenisz ösztöndíjjal tanult a Utah-i egyetemen. De nem fejezte be. Ellenben egy nem akkreditált levelező "sulin" szerzett diplimát. Ezért ezt a diplomát az ügyésszég nem fogadta el. 2016-ban 3 év 8 hónapra télték csalás miatt. Legalább hat IV. stádimú beteget vett rá, hogy adják fel az orvosi kezelést és lúgos "diétával" meggyúgyulnak. Mindegyik beteg 3 hónaon belül meghalt. (Tegyük hozzá a IV. stádiumú rákos betegek túlélési aránya minden ismert kezelés mellet is alacsony.)
    Ennek fényében értékelje mindenki a dologkat.

    VálaszTörlés