Oszd meg a bejegyzést másokkal Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
A A A A A

Halál a konyhában

Az alábbi írás kár, hogy nem csak vicc, hanem maga a kőkemény igazság.

De először röhögjünk egy nagyot, ez legalább egészséges és utána ne feledkezzünk el elgondolkodni is!

(Ebben segít egy könyv, melyet szívből ajánlok, amely a Der Spiegel szerint "riasztólövés" ételeink és környezetünk szennyezettségére vonatkozóan. Eva Kapfelsperger, Udo Pollmer: Halál a konyhában)

Ha egy krimit szeretnél olvasni, akkor tessék: alfatoxinok a paprikában, tisztítószerek a tojásban, higany a tonhalban, rákkeltő anyagok a kolbászban, dioxin a tejben, a modern élelmiszer-termelés és élelmiszer-feldolgozás árnyoldalai.

Mit kértek reggelire gyerekek?

Írta: Várhegyi László

Én vizet akarok. Legfeljebb a vízhez egy kis marhahúst, sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket, magyarul E450-es adalékot, nem húseredetű fehérjét és emulgeátort - de karragén, guargumi és xantángyanta ki ne maradjon belőle!

- Egyszóval te Tesco párizsit kérsz.

- Úgy van, anyukám. És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből, kis íz javítóból, sikérből, antioxidánsból, tejporból, cellulázenzimböl, a savanyúságot szabályozó káliumacetátból és citromsavból, emulgálószerböl és kalcium-szulfátból álló kenyeret...

- Győri rozsosat?

- Igen, egy kis vízzel, hidrogénezett/ átészterezett növényi olajat, amelyben persze van só, emulgálószer, kálium- szorbát.

- Már kenem is a Delmát, fiam.

- Nekem viszont, anya, ma jobban esne egy kis sertéshúsban és vízben elkevert húspép, bőrke, karragén, polifoszfát, szójafehérje, nátrium-laktát, étkezési keményítő, Pirofoszfát, antioxidáns és Na-nitrit.

- Akkor te a Zalahús műbeles virslijét kapod fiam. Hozzá természetesen tartrazinnal, kinlinnel, amaranttal, indigókarminnal színezett természetes aromával, nátrium-benzoáttal, sóval, mustármaggal, cukorral és ecettel dúsított vizet.

- Magától értetődik, Globus mustár nélkül a virsli mit sem ér, anyukám.

- Isztok-e hozzá, gyerekek, vízben feloldott izocukrot, Na-ciklamátot, aszpartámot, aceszulfátot, szacharint, aszkorbinsavat, nátrium-benzoátot és fenilalanint.

- Vitamort? Igeeeen!

- Ebédre viszont kaptok egy kis búzalisztet, kukoricakeményítőt, hidrogénezett növényi zsírt, ízfokozót, lehetőleg E631-est és E627-est, nátriumglutamátot, módosított keményítőt, állati eredetű zsírt, élesztőport, szárított tyúkhúst és E 150-es színezéket.

- Maggi szárnyas krémleves lesz brokkolival! Hurrá!

- S utána?

- Utána pediglen búzalisztet paradicsomsűrítménnyel, sajttal, ananásszal, vízzel, növényi olajjal, nátrium-nitrittel tartósított főtt sonkával, búzakeményítővel, cukorral, sóval, élesztővel és jóféle acetilezett-dikeményítő, adipáttal.

- Hawaiii!!! - Bizony, bizony, gyerekek, Hawaii pizza lesz, dr. Oetker módra.

- Az a kedvencünk.

- S a tévéhez pedig, mit kaptok, na mit?

- Csak nem burgonyát, növényi olajat, sót, hagymaport, autolizált élesztőport, tejszínport, dextrózt, sajtport, nátrium- glutamátot, dinátrium-5-ribonukleotidokat és tapadásgátlót, vagyis szilícium-dioxidot?

- De bizony, gyerekek, úgy van, chipset. Lay's újhagymás chipset.

- S mi lesz a vacsora?

- Vacsorára pedig a két nagy gyerek eszik aszpartámmal, fenilalaninnal, K-aceszulfámmal, zselatinnal, hidroxi-propillal javított joghurtot, amelyben kálciumfoszfáttal, vízzel és cukorral fölhizlalt, egyszer már kipréselt gyümölcshús-vázdarabkák vannak.

- Én is kérek őszibarackos light joghurtot! Én is! Én is!

- Ne kiabálj, Lajoska. Te Lajoska mást kapsz ma este. Na nézd, már itt is van egy kis kóstoló: húspép, víz, zsemlemorzsa, zsiradék, liszt, panírlé, szójagranulátum, szójakoncentrátum, keményítő, fűszerek és karamellammóniás színezék, egyszóval Kot-kot baromfifasírt... Ezt szegény apád is, hogy imádta...

Hopp, kinyitja száját a kis Lajcsika...

2 megjegyzés:

  1. Imádom ezeket a propaganda marhaságokat. Ennyi erővel pusztuljon éhen mindenki, semmit ne egyél, ne igyál, ne vegyél levegőt. Ilyen alapon éhen dögölhet mindenki. Tudni kell tartani a mértéket mindenből és kész. A földön nincs olyan ember, aki ne evett volna szalámit, hamburgert vagy fasírtot. Erről ennyit.... Egy újabb faszság az interneten. Adjanak pénzt, hogy "EGÉSZSÉGESEN" tudjanak étkezni az emberek.

    VálaszTörlés
  2. Zseniális cikk, gratulálok az írónak!

    VálaszTörlés